Simona Arnstedt tipsade om en artikel om Dramaturgi härom dagen. En riktigt, riktigt bra artikel, full med ingångar i skrivandet som jag känner kan hjälpa mig framåt. Inget nytt egentligen, men ibland behövs det bara att någon lägger orden på rätt sätt för att det ska klicka i min skalle.

Så nu är jag på G igen! Här ska utforskas minsann! Jag behöver göra en ordentlig genomgång av mina karaktärer och av min värld. Känna och klämma lite på dem för att se om jag behöver lära känna någon av dem lite mer. Kanske alla!

Och min värld behöver jag nosa lite mer på. Ta reda på mer om historia, kultur, klimat, natur och djurliv osv. Jag har en bild av min skapade värld, men jag börjar tro att den är för grund för att jag ska kunna förmedla den trovärdigt.

Artikeln tipsar om fyra grundfrågor att utgå ifrån:

1) Vem är huvudpersonen?
2) Vad försöker hen uppnå, och varför?
3) Vem försöker stoppa hen? Alternativt: vad står i vägen?
4) Vad händer om huvudpersonen misslyckas med att nå målet? Konsekvenserna bör vara katastrofala.

Jag ska börja med att gå igenom frågorna ordentligt och sen blir det synopsisgenomgång igen för att se om jag tycker att min idé håller.

Pust och puh, det är mycket att ta itu med när det gäller att skriva romaner. Undrar om det blir lättare med tiden? Kul och spännande är det i alla fall 🙂

Kommentera